Наша мисија

Жеља нам је да помогнемо образовању наше нације у крајевима где је наш народ данас мањина и тако допринесемо развитку не само српске заједнице, већ и очувању средина где се културе и вере преплићу.

Почели смо из Мостара и Херцеговине, јер је баш тамо спој нашег народа са земљом, вером и другим људима тако специфичан и тако јак. 


Наше вредности

Француска пословица каже – „не постоји љубав, постоје само докази љубави“.

У том смислу, нама је јако важно да како речима, тако и делима, подстакнемо развој и неговање одређених вредности у нашој заједници.

Ми наше стипендисте подсећамо на неопходност усвајања и очувања највиших животних вредности док су млади, јер су они будућност нашег народа, а ми желимо да буду бољи од нас.

Жеља нам је да приме наше савете у најбољој намери и да их се сећају кроз живот.

Отац Тадеј Витовнички је рекао: „какве су ти мисли, такав ти је живот“, и зато брижљиво треба да негују и чувају лепоту духа, душе и тела, јер ће само тако моћи да испуне свој пун потенцијал и остваре своје личне жеље.

Наша стипендија треба да их подстакне на још већу марљивост и прегалаштво, да буде надахнуће које ће усмеравати стипендисте ка томе да увек гледају на животне ситуације позитивно и храбро.

Надамо се да ће будуће генерације бити искрено привржене нашем народу. Ми данас у Мостару, у Херцеговини и свуда у свету, представљамо наш народ и зато брижљиво треба да негујемо нашу традицију, културу и историју. У животу нам познавање сопствених корена и наслеђа омогућава да боље сагледамо нове околности и изазове на које наилазимо. Наше родољубље и национални идентитет треба увек да исказујемо на миран, смислен и достојанствен начин, између осталог и тако што ћемо сви, с временом, почети да помажемо другима.

Желимо да наши стипендисти буду поштени људи, са личном одговорношћу и морално исправни. У корену речи образовање је реч образ, односно поштење, а то је зато што је образована особа само она која је и морално исправна. Сматрамо да наши стипендисти треба да улажу у своје образовање не само за време школовања, већ и током целог живота, јер знање је највреднија имовина коју ће носити увек са собом и коју нико не може да им одузме.

Срби и Српкиње Мостара и Херцеговине увек су били природно господствени људи. Ми треба да негујемо ту особину, у сваком тренутку.

Треба да покажемо и сведочимо заједништво, а основа заједништва је уважавање породице. Треба да будемо неко ко у својим делима, мислима и речима – сабира и умножава.

Желимо да наши стипендисти уче о нашој вери, али да је пре свега живе. Вера ће им дати снагу, вољу и мир да у свему и увек буду своји.

И никада не смемо заборавити да су љубав и поштовање према нашој вери и нацији, утемељени на поштовању и свих других вера и нација.


Историјат

Програм стипендирања ђака и студената започео је још давне 1902. године, када је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ основано у Аустроугарској монархији. „Просвјету“ је  основала академски образована српска омладина, која се после студија враћала у завичај и одмах укључивала у јавни живот. У Сарајеву је, 20. децембра 1901. године, 29 српских интелектуалаца упутило молбу Земаљској влади да се оснује „Просвјета“, са циљем просвећивања народа Босне и Херцеговине и пружања материјалне помоћи ђацима и студентима.

Владимир Ћоровић (лево) и Алекса Шантић (десно)

Од самог оснивања, „Просвјета“ је окупљала наше највеће интелектуалце, као што су – Алекса Шантић, Иво Андрић, Јефто Дедијер, Бранко Радуловић, Атанасије Шола, Григорије Петров, Јован Дучић, Јован Цвијић, Перо Слијепчевић, Петар Кочић, Светозар и Владимир Ћоровић, Урош Круљ и многи други, који су не само својом великом стваралачком и креативном енергијом подстицали рад Друштва, већ су га као легатори и материјално помагали.

Друштво је забрањивано два пута, у оба светска рата–1914. и 1941. године, а 1949. године комунистичке власти су га угасиле, да би поново било обновљено 1990. године.

Међутим, без обзира на турбулентне историјске прилике, па и на прекидање рада Друштва, приоритетна усмерења остала су иста: школовање омладине, културно и просветно уздизање српског и осталих народа Босне и Херцеговине, оснивање библиотека и ширење издавачке делатности.

„Просвјетина“ стипендија обновљена је 2016. године, прво под именом „Стипендија (потомака) породице Докић за децу Мостара“, коју је успоставио Славко Андрејевић (потомак чувених Мостараца Анике Јелачић и Шпире Докићa), уз подршку Епархије захумско-херцеговачке и приморске, као и породице Бориса Пешка.

Аника (рођена Јелачић) и Шпиро Докић,
портрети из Владичанског двора у Мостару

Ова иницијатива се 2018. године проширује, и од тада стипендија носи назив Просвјетина стипендија „Владимир Ћоровић“, а од 2019. године програм стипендирања укључује ђаке и студенте сa територије целе Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Ако је земља на којој живимо у неку руку башта господња, онда није случајно што смо изабрали башту која је толико плодоносна и разнолика.

Неизмерно смо захвални Српској православној општини Мостар и оцу Радивоју Круљу (мостарски парох од 1999. до 2001. године и од 2007. до 2022. године), мостарској „Просвјети” и Сањи Бјелици Шаговновић. Без њихове безрезервне подршке од самог почетка, ми не бисмо успели, јер је било веома значајно обновити традицију, а не радити увек, и све изнова.

Велико хвала владици Диселдорфском и целе Немачке, Григорију (владика Епархије захумско – херцеговачке и приморске од 1999. до 2018. године), што је благословио обнављање стипендија и што је, иако далеко, увек уз нас.

Владици Димитрију (владика Епархије захумско – херцеговачке и приморске од 2018. године) од срца захваљујемо на искреној подршци и сусретима у Мостару.


Организација

Организациони одбор је формиран 2019. године, са циљем да:

  • дефинише и спроводи стратегију рада
  • проналази донаторе и прикупља новчана средстава за стипендије
  • помаже најбољим стипендистима приликом запослења
  • окупља стипендисте

Председник Организационог одбора је Славко Андрејевић.

За школску и академску 2022/2023. годину Организациони одбор је био у следећем саставу

Славко Андрејевић

председник ОО, суоснивач пројекта стипендија, инвестициони банкар

Протојереј-ставрофор Радивоје Круљ

суоснивач пројекта стипендија, парох хилдесхајмски

Јереј Душко Којић

старешина Саборне цркве у Мостару

Саша Пешко

финансијски инвеститор

Сања Бјелица Шаговновић

председник СПКД Просвјета – ГО Мостар

Здравка Хинић

дипломирани археолог

Весна Табачки

секретар ОО, дипломирани економиста

Жељко Јерговић

дипломирани инжењер машинства

Југослав Јањић

донатор, дипломирани инжењер

Избор стипендиста је у надлежности Комисије за одабир стипендиста, која на основу установљених критеријума за доделу стипендија и Правилника о бодовању, вреднује све пријаве и бира најбоље кандидате да буду добитници Стипендије.

Организациони одбор сваке године изражава посебну захвалност свим члановима Комисије на изузетно посвећеном и пожртвованом раду, јер је пријава из године у годину све више.

За школску и академску 2022/2023. годину, Комисија је била у следећем саставу:

Борис Антељ

председник Комисије за одабир стипендиста, секретар СПКД Просвјета – ГО Мостар

Горица Рашовић

члан УО СПКД Просвјета – ГО Мостар

Мирко Лечић

саветник у Канцеларији Републике Српске у Мостару

Радислав Тубић

претседник СКУД “Гусле Мостар”

Вања Бјелица Чабрило

члан УО СПКД Просвјета – ГО Мостар

Саветодавни чланови су били:

Сања Бјелица Шаговновић

председник СПКД Просвјета – ГО Мостар

Јереј Душко Којић

старешина Саборне цркве у Мостару

Годишњи извештаји

Годишњи извештај
за школску и академску 2022-2023. годину

Годишњи извештај
за школску и академску 2021-2022. годину

Годишњи извештај
за школску и академску 2020-2021. годину

Годишњи извештај
за школску и академску 2019-2020. годину

Годишњи извештај
за школску и академску 2018-2019. годину