Наше вредности

Француска пословица каже – „не постоји љубав, постоје само докази љубави“.

У том смислу, нама је јако важно да како речима, тако и делима, подстакнемо развој и неговање одређених вредности у нашој заједници.

Ми наше стипендисте подсећамо на неопходност усвајања и очувања највиших животних вредности док су млади, јер су они будућност нашег народа, а ми желимо да буду бољи од нас.

Жеља нам је да приме наше савете у најбољој намери и да их се сећају кроз живот.

Отац Тадеј Витовнички је рекао: „какве су ти мисли, такав ти је живот“, и зато брижљиво треба да негују и чувају лепоту духа, душе и тела, јер ће само тако моћи да испуне свој пун потенцијал и остваре своје личне жеље.

Наша стипендија треба да их подстакне на још већу марљивост и прегалаштво, да буде надахнуће које ће усмеравати стипендисте ка томе да увек гледају на животне ситуације позитивно и храбро.

Надамо се да ће будуће генерације бити искрено привржене нашем народу. Ми данас у Мостару, у Херцеговини и свуда у свету, представљамо наш народ и зато брижљиво треба да негујемо нашу традицију, културу и историју. У животу нам познавање сопствених корена и наслеђа омогућава да боље сагледамо нове околности и изазове на које наилазимо. Наше родољубље и национални идентитет треба увек да исказујемо на миран, смислен и достојанствен начин, између осталог и тако што ћемо сви, с временом, почети да помажемо другима.

Желимо да наши стипенсити буду поштени људи, са личном одговорношћу и морално исправни. У корену речи образовање је реч образ, односно поштење, а то је зато што је образована особа само она која је и морално исправна. Сматрамо да наши стипендисти треба да улажу у своје образовање не само за време школовања, већ и током целог живота, јер знање је највреднија имовина коју ће носити увек са собом и коју нико не може да им одузме.

Срби и Српкиње Мостара и Херцеговине увек су били природно господствени људи. Ми треба да негујемо ту особину, у сваком тренутку.

Треба да покажемо и сведочимо заједништво, а основа заједништва је уважавање породице. Треба да будемо неко ко у својим делима, мислима и речима – сабира и умножава.

Желимо да наши стипенсити уче о нашој вери, али да је пре свега живе. Вера ће им дати снагу, вољу и мир да у свему и увек буду своји.

И никада не смемо заборавити да су љубав и пошовање према нашој вери и нации, утемељени на поштовању и свих других вера и нација.